Nieuws


09-11-2010

De selectie van het Nederlands elftal voor spelers onder 18 jaar, dat op woensdag 17 november  aantreedt in en tegen Roemenië is bekend. De aftrap van de oefenwedstrijd in Stadion Sportul Studentesc in Boekarest is om 14.00 uur plaatselijke tijd (in Nederland is het één uur vroeger).

KNVB-coach Wim van Zwam, stuurde een uitnodigingsbrief aan de volgende achttien spelers:        

Chris David (Voetbalacademie FC Twente), Dennis Dengering (PSV), Stefano Denswil (Ajax),  Mitchell Dijks (Ajax), Wouter Dronkers (Voetbalacademie FC Twente), Jesper Drost (FC Zwolle), Larbi el Harouchi (Feyenoord/Excelsior), Mats van Huijgevoort (Feyenoord/Excelsior), Robert Klaassen (AZ), Stefan van der Lei (RVO FC Groningen / Cambuur), Fernando Lewis (AZ), Jurgen Locadia (PSV), Yoell van Nieff (RVO FC Groningen / Cambuur), Sven Nieuwpoort (Ajax), Joey Pelupessy (Voetbalacademie FC Twente), Lesly de Sa (Ajax), Luciano Slagveer  (Voetbalacademie Heerenveen / Emmen) en Jordy Tutuarima (NEC / FC Oss).

 

Nederland onder 18 - voor spelers geboren op of na 1 januari 1993 - komt als opleidingselftal in  officieel verband louter tijdens oefeninterlands in actie.

 

(Tekst: onsoranje.nl)

 01-10-2010

Chris David, speler van de Voetbalacademie FC Twente, heeft zaterdag in de Amsterdam ArenA de prijs in ontvangst genomen van beste speler van de Eredivisie voor B-junioren van afgelopen seizoen. David, die komend seizoen in FC Twente A1 speelt, kreeg in de rust van de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal de prestigieuze prijs uitgereikt. De foto’s van de prijsuitreiking zijn bij  “fotogalerij” te zien.

 

(Tekst & foto’s: fctwente.nl)

 04-06-2010

Ze verdedigen wekelijks vol trots het Twentse rood, maar eens in de paar maanden hebben ze ook uitstapjes met het Nederlands team voor spelers onder 17 jaar. Chris David en Wouter Dronkers vertellen over hun belevenissen bij Oranje.

 

De verhalen van David en Dronkers bij Onder 17 jaar zijn  beiden vrij bijzonder. David die onlangs met zijn familie hun achternaam ‘Gurkan’ heeft gewijzigd, zat twee jaar geleden voor het eerst bij een vertegenwoordigend team, het Schaduwelftal voor spelers onder 15 jaar. Daarna bleef het in Zeist enige tijd stil rond de jonge Twentse international. ,,Ik zou naar Onder 16 gaan, maar kreeg toen last van een vervelende kuitblessure”, zegt David. De middenvelder is van Aramese afkomst en was een tijdje uit de roulatie, maar toen hij eenmaal terugkwam werd hij al snel opgeroepen voor Onder 17. ,,Ik speelde in het begin van het seizoen op een toernooi. Daar was de coach van het nationale team ook aanwezig. Daarna kreeg ik meteen een uitnodiging. In eerste instantie stond ik op de standby-lijst voor een oefeninterland in Frankrijk, maar toen er iemand uitviel werd ik opgeroepen. Deze  kans heb ik met beide handen gegrepen en ik heb daarna altijd bij de selectie  gezeten. Het harde werken bij FC Twente werd beloond.”

 

Dronkers heeft een soortgelijk verhaal. Hij werd voor Onder 16 opgeroepen, maar in aanloop naar de wedstrijd die zijn eerste interland had  moeten worden brak de doelman zijn kuitbeen. Op 22 september 2009 maakte Dronkers alsnog zijn debuut in Oranje. Met Onder 17 speelde hij die dag tegen  Frankrijk. ,,De eerste keer dat ik het Wilhelmus hoorde kreeg ik kippenvel”,  zegt Dronkers. ,,Sinds die wedstrijd ben ik een vaste waarde bij Onder 17.” David en Dronkers doen in Onder 17 de nodige ervaring op. ,,We moeten echt als team opereren”, zegt David. ,,We zijn niet vaak samen, dus  moeten we elkaar in korte tijd leren kennen en het maximale eruit halen.” Dronkers vult zijn ploeggenoot uit de B1 van de Voetbalacademie aan. ,,Je bent  kort bij elkaar, daarom wordt er vrij veel op tactiek getraind. Je staat met de achttien beste spelers van Nederland op het veld en je speelt op een hoger platform. Er kijken meer mensen. Dat zorgt voor de nodige druk. Daar leer je mee omgaan en dat neem je weer mee naar de club.”

 

Hoewel de weg naar het eerste team nog lang is dromen Dronkers en David al van een toekomst bij FC Twente. Tegelijkertijd zijn ze realistisch. ,,Het wordt steeds moeilijker om bij de selectie te komen”, zegt David. ,,Tegenwoordig moet je bijna twee keer zo goed zijn als de rest, maar zodra ik de kans krijg, dan wil ik ‘m ook pakken.” Dronkers: ,,Ik zit nu in het vijfde jaar van het VWO. Ik moet dus nog één jaar. Daarna wil ik me volledig op het voetballen richten. Je moet er dingen voor laten, maar daar heb ik geen moeite mee. De club heeft vertrouwen in mij en ik ben er ook van overtuigd dat ik het betaalde voetbal ga halen.”

 

(Tekst: FC Twente Inside - mei 2010)

 22-05-2010

FC Twente B1 deed het Pinksterweekend mee aan een internationaal toernooi in de nabijheid van het Zuidfranse Bordeaux en behaalde een verdienstelijke derde plaats.

 

De eerste wedstrijd van het toernooi werd gespeeld tegen FC Girondins Bordeaux. FC Twente leverde een uitstekende wedstrijd af en won verdiend met 2-0. Doelpuntenmakers waren Chris David en Mirco Born. De volgende wedstrijd werd de strijd aangebonden met het nationale elftal van Congo, dat eindigde in een 0-0 gelijkspel.
         

De derde wedstrijd moest worden gespeeld tegen het Franse FC Lorient. Voor FC Twente was het de wedstrijd van de gemiste kansen. Toch ging het team uiteindelijk met een 1–0 overwinning van het veld, door een doelpunt van Filip Orsula. De laatste wedstrijd van de eerste dag was het Franse FC Istres de tegenstander. De wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel. Het doelpunt van FC Twente werd gescoord door Josue-Serge Massoma.
         

Op de tweede dag moest nog een wedstrijd in de poule gespeeld worden. Het Zweedse BK Häcken bleek een zeer lastig te bestrijden tegenstander te zijn. Met hun zeer behoudende tactiek speelden ze FC Twente naar een 1–0 nederlaag. Ondanks deze nederlaag ging FC Twente toch naar de kruisfinales.
         

Het Spaanse Alcala moest worden verslagen om de finale te bereiken. FC Twente had in deze wedstrijd het meest balbezit. Echte scoringskansen leverde het  echter niet op. De Spaanse opponent had vrede met het vele balbezit van FC Twente en gokte duidelijk op een beslissing via strafschoppen. Een goede gok bleek achteraf. In de reguliere speeltijd wisten beide teams niet te scoren. De Spanjaarden waren beter in het nemen van de strafschoppen en konden zich gaan opmaken voor de finale.
         

FC Twente speelde tegen FC Nantes om de derde en vierde plaats. Ook nu wisten beide teams niet te scoren. Dit keer was FC Twente beter in het nemen van strafschoppen. De uiteindelijke winnaar van het toernooi was FC Istres dat met 1–0 wist te winnen van Alcala.

Chris David van FC Twente werd gekozen als Beste Speler van het toernooi.

 

(Tekst: fctwente.nl)

 20-05-2010

Chris David (17) heeft woensdag bij FC Twente een opleidingscontract getekend. De middenvelder, die ook deel uitmaakt van de selectie van Oranje onder 17, speelt sinds zes seizoenen bij de Voetbalacademie FC Twente.

 

Chris David: “Dit is mijn mooiste seizoen tot nu toe geweest. Ik ben uitgeroepen tot beste speler van het seizoen en het resultaat daarvan is dit opleidingscontract. Ik zie dit als een beloning voor mijn harde werken en als een blijk van vertrouwen dat FC Twente in mij heeft als voetballer. Volgend seizoen hoop ik weer zo’n goed jaar te draaien en blessurevrij  te blijven.”

 

Technisch Manager Cees Lok: “Chris heeft goed gepresteerd in de B1 van FC Twente, maar ook bij het Nederlands Elftal onder 17 jaar. We zijn daarom zeer verheugd dat we hem langer aan ons hebben kunnen binden. Door dit opleidingscontract krijgt Chris de mogelijkheid zich volledig op de eindfase van zijn studie en de start van zijn voetbalcarrière te richten. Komend seizoen maakt hij de overstap naar de A1.”

 

(Tekst: fctwente.nl)

 17-05-2010

Wie worden in het seizoen 2009/'10 de beste spelers in de landelijke competities van de A- en B-junioren? En  wie worden de topscorers?

 

KNVB.nl volgt wekelijks deze competities met de grootste talenten op de voet en presenteert op haar website de klassementen van het seizoen 2009/'10.

 

De 17-jarige Chris David van FC Twente werd dit seizoen uitgeroepen tot Beste Speler van de Eredivisie voor B-junioren met een puntentotaal van 45. De Twentse middenvelder werd op de ranglijst gevolgd door Ouasim Bouy (Ajax, 39ptn.) en Leegreg Fer (Excelsior, 33ptn.) die als   tweede en derde eindigden. David eindigde in de klassement van topscorers op de zestiende plaats met zeven doelpunten.

 

De winnaars zullen worden gehuldigd tijdens de officiële prijsuitreiking. Deze zal plaatsvinden in de rust van de wedstrijd Ajax - FC Twente om de Johan Cruijff Schaal. De wedstrijd wordt gespeeld op zaterdag 31 juli om 20.00 uur in de Amsterdam Arena.

 

Klik hier voor de ranglijst van Beste B-junioren Eredivisie van het seizoen 2009/'10.      

Klik hier voor de ranglijst van Topscorers Eredivisie van het seizoen 2009/'10.

 15-05-2010

Chris en zijn familie hebben onlangs hun achternaam gewijzigd en heten voortaan David. “Het is geweldig dat ik nu de oorspronkelijke naam van mijn grootouders officieel mag dragen”, zegt Chris David - voorheen Chris  Gurkan - over de verandering van zijn naam.

 

David is de oorspronkelijke Aramese achternaam van de  familie. De Arameeërs zijn een volk zonder staat en vormen een Christelijke minderheid in het Midden-Oosten. De naam Gurkan is Turks. In 1923 werden de  Arameeërs uit Turkije door de Turkse overheid verplicht een Turkse naam te  dragen. De familie David moest sindsdien afstand nemen van hun naam David en  zich voortaan ‘Gurkan’ noemen.

 

De familie David heeft in 2009 een officiële aanvraag gedaan voor naamswijziging en wilde hun oorspronkelijke familienaam terug. De naam Gurkan is tot grote vreugde van de familie onlangs bij Koninklijk Besluit gewijzigd in David. Chris en zijn broer Andreas (speler Excelsior’31) zullen  voortaan hun familienaam David ook gaan dragen op de voetbalvelden.

 30-03-2010

Het Nederlands elftal voor spelers onder de zeventien jaar is er tijdens de Eliteronde van de kwalificatiereeks niet in geslaagd zich te plaatsen voor het Europees kampioenschap. Oranje had tijdens de laatste wedstrijd tegen gastland Tsjechië aan een gelijkspel genoeg, maar ging na een  onoplettendheid in de defensie met 1-0 onderuit.

 

Eerder had de ploeg van KNVB-coach Albert Stuivenberg nog gewonnen van Georgië en Oekraïne. Door de uitschakeling ontbreekt Oranje O/17 voor het eerst sinds 2006 op de Europese eindronde. Namens FC Twente zaten Chris David en Wouter Dronkers bij de selectie van Nederlands elftal.

 16-03-2010

Chris David is geselecteerd voor de UEFA Elite ronde met het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar in Tsjechië. Tijdens dit toernooi zullen er wedstrijden gespeeld worden tegen de leeftijdsgenoten van Tsjechië, Georgië en Oekraïne. Het toernooi wordt gehouden van 22 tot 31 maart 2010.

 


Designed by: Miro Webdesign