Nieuws

Na twee jaar voelt Chris David zich weer voetballer
01-11-2017

Tweemaal scheurde Chris David (24) de kruisband van zijn linkerknie. Na twee jaar ellende is hij terug. Een monoloog over de fatale momenten, de strijd die volgde en de steun van God.

 

Ard Schouten

 

,,Het publiek, weer voetballen in een stadion... heerlijk. De weken voor ik vrijdag met Jong Utrecht tegen NEC zou spelen, moest ik worden afgeremd, zo graag wilde ik. Maar de knie móést goed zijn. Garanties heb je nooit, maar ik heb op het laatst nog een check gedaan bij de arts die me opereerde. Zou hij groen licht geven, dan was het moment daar.

Fantastisch, zo voelde ik me de ochtend na mijn optreden tegen NEC. Mijn knie gaf geen reactie. Twee jaar lang ben je dag in dag uit met dat gewricht bezig. Bij het autorijden, lopen, fietsen. Voelt-ie stijf? Was dat een tinteling? Nu was er niks. Ja, ik voelde me vooral weer voetballer.

Natuurlijk heb ik in de afgelopen twee jaar vaak gedacht aan de momenten bij Go Ahead Eagles dat het mis ging. De eerste keer, in 2015 tegen MVV....zó veel pijn had ik nog nooit gevoeld. Ik klapte vol op de keeper. Ik had ook nog eens een breukje in mijn bovenbeen. Qua hersteltraject had ik geen idee wat me te wachten stond. De tweede keer wel, in 2016. Het was mijn tweede oefenpotje na mijn rentree. Ik vóélde en hóórde het knakken. Mijn wereld stortte in. De eerste dagen heb ik nauwelijks geslapen. Zo erg zat ik er mee."

 

Uitgestippeld

,,Ik heb gebeden, natuurlijk. Dat God me kracht en hulp zou geven om door die moeilijke tijden heen te komen. Nee, ik heb Hem nooit gevraagd waarom het mij twéé keer moest overkomen. Waarom niet? Omdat God kennelijk een andere weg voor me heeft uitgestippeld. Om te testen hoezeer ik geloof en op mezelf vertrouw. Daar geloof ik heilig in, dat is mijn houvast. Ik heb me om die reden ook nooit afgevraagd waar ik nu in mijn carrière zou staan als ik niet tegen deze zware blessures was aangelopen. Erover nadenken heeft geen zin. Je kunt je beter op het positieve richten. Ik kan weer vooruitkijken. Dat FC Utrecht me ondanks een zware knieblessure een contract heeft gegeven, is uniek. Ik zie dat echt als een geschenk van God."

 

,,Er ligt een zware tijd achter me. Als persoon en sportman ben ik veranderd. Ik had ineens zoveel tijd om na te denken. Ik heb geleerd om de kleine dingen te waarderen. Ook ben ik veel nadrukkelijker voor mijn lichaam gaan zorgen. Dat deed ik al bij Fulham en Go Ahead, een extra training voor je bovenbeenspieren, beter op je voeding letten, je bovenlichaam aanpakken...alles helpt. Ronaldo is wat dat betreft een groot voorbeeld voor me. Hij is de hele dag bezig om morgen fitter, sterker en frisser te zijn dan vandaag. Als je talent hebt en op een steeds hoger niveau gaat voetballen, lijkt het vanzelf te gaan. Maar zo werkt het natuurlijk niet.

Ik heb nu mijn eerste minuten te pakken. Na de winterstop hoop ik volledig fit te zijn, elke minuut die ik dit jaar al in het eerste speel, is meegenomen. Maar in 2018 wil ik de eredivisie dolgraag laten zien wat ik waard ben.''

 

Bron: AD.nl

 Terug

Designed by: Miro Webdesign